Pestil Köme

Zengin besin içeriği ile uzun yıllar boyunca hayatımızda yer edinen pestilin ilk üretim tarihi net olarak bilinmemektedir. Bilinen resmi kayıtlara göre 1500'lü yıllardan önceye dayandığı belirtilmektedir. Osmanlı kanunnamelerinde bahsedilen adı ise 'bestil' olarak geçiyor. Evliya Çelebi'nin kaleme aldığı 'Seyehatname' eserinde ise günümüzde kullanılan ismi ile pestil olarak geçmektedir. Uzun yıllar boyunca meyvelerin muhafazasındaki sorun kısa sürede bozulmaları. Meyvelerin uzun süre kullanılabilmesi için birkaç farklı yöntemler bulunmakta, bunlardan biriside meyvenin pestilini yapmak. Üretiminde birçok farklı yöntem olsa da pestilin kısaca tanımı meyve püresinin düz bir zemine ince tabaka halinde yayılarak derimsi bir tabaka alana kadar kurutulması sonucu oluşan bir üründür. Birçok farklı meyveden üretilebilmektedirler. Tüketimi kolay, hafif ve az yer kaplayan yapısıyla gezginlerin, kampçıların sıkça tercih ettiği ürünler arasına girmektedir. Ülkemizde pestil köme, yörelere göre farklı üretim ve farklı meyvelerden üretilmektedir. Meyvelerin püresinin kurutulması ile elde edilen ürün, bir çeşit konsantre besin içeriği haline dönüşür. Çok şekerli olmayan yapısı, yüksek besin içeriği ile sıkça tüketilmektedir.  Günlük yaşamda her zaman kullanılabilir bir ürün olup gün içerisinde enerjiye ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir zaman diliminde arıştırmalık olarak tüketilebilmektedir. Pesttiller ile protein ihtiyacınızı bile karşılayabileceğinizi biliyor musunuz? Üretiminden sonra kurutma aşamasına geçmeden önce içerisine karıştırılabilecek protein içerikli malzemeler ile pestilin kendine has enerji dengesine protein eklenebilmektedir. Cevizli pestil gibi çeşitlerinden birisiyle hem enerji ihtiyacınızı giderebilir ve ekstra olarak protein alımı da sağlayabilirsiniz.

Pestil Nasıl Yapılır?

Üretiminde olan çeşitliliğinden iki tanesine değineceğiz. Birincisi pekmezden yapılan, ikincisi ise meyvelerden yapılan. Hazırlanışı, pekmez ve nişasta bulamacı eklenir. Kaynamış olan pekmeze nişasta bulamacı eklendikten sonra bir süre daha kaynatılır ve yoğunlaşması beklenir. Yoğunlaşmış olan pestil karışımı düz bir zemine eşit yükseklikte olacak şekilde yayılır. İçerisine ceviz, fındık, fıstık gibi malzemeler eklenebilmektedir. Eğer ekleyecekseniz zemine yaymadan önce dizmelisiniz. Herşey tamamlandıktan sonra güneşte kurutulur ve kesilir. Aralarına nişasta serpildikten sonra saklanabilir. Meyveden yapılacak ise, meyveler hazırlanır ve meyve miktarının iki veya üç katı su ile kaynamaya bırakılır. Kaynama işleminden sonra içerisindeki meyveler sıkılır ve elde edilen karışım süzülür. Elde ettiğimiz maddenin adına şıra denir. Şıranın içerisine süt, un, şeker ve bal eklenir ve bir süre kaynatılır. İşlemler tamamlandıktan sonra elde edilen pestil köme özel hazırlanan kurutma alanına yayılır. Yayılırken içerisine ceviz, fıstık ve benzeri eklemeler yapılabilir. Kurutulduktan sonra uygun boyutlarda kesilir, aralarına nişasta serpilir ve tüketime hazırdır. Bu ve bunun gibi çeşitli yöntemler ve içeriğindeki maddeler ile elde edilen çeşitli pestiller, içinde konsantre şekilde mineral, enerji ve lif bulunan zengin içerikli birer atıştırmalık haline gelir.

Faydaları Neler?

Atıştırmalık olarak keyifli bir tüketimi olsa da, pestil çeşitleri olarak vücudumuza birçok faydalı yönleri de bulunmaktadır. En başta yoğun bir enerji deposu olduğunu zaten biliyoruz. Gün içerisinde tüketerek gününüzü daha aktif geçirmek için birebir. Yapısındaki yüksek oranlı selenyum ile vücudumuzun savunma sistemini güçlendirip, hastalıklara karşı daha dirençli bir hale gelmesinde yardımcı olur. Üzüm ve duttan üretilenlerde demir seviyesi de yüksek olup, kansızlığa ve böylece üşümeye de iyi gelmektedir. İçerisindeki doğal şeker ile vücudunuzun ihtiyacı olan şekeri gönül rahatlığı ile karşılayabilirsiniz. Hormonları, vücudun sıvı dengesini düzenleyip kemik, diş ve tırnak yapısını korumaktadır. Cevizli pestil gibi, içerisine protein kaynağı ek ürünler eklenerek protein ihtiyacınızı da giderebilirsiniz. 

Nasıl Muhafaza Edilir ? 

Hazırladığımız veya satın aldığımız tüm ürünlerde uzun süre kullanabilmek istiyorsak, doğru şekillerde nasıl muhafaza edildiğini de bilmemiz gerekir. Yaptığımız veya aldığımız pestil köme, aslında kolay bozulan bir ürün değildir. Ancak kolay kolay bozulmaz diyip önlem almamak olmaz. Tavsiye edilen saklama koşullarından biraz bahsedelim. Güneşten uzak, mümkünse karanlık bir ortamda ve olabildiğince nemden uzak bir şekilde saklamalıyız. Serin ve soğuk dönemlerde dış ortamda durabilir ancak neme mağruz kalmamalıdır. Bir süre neme mağruz kaldıktan sonra küflenme ve bozulmalar gelişir. Yaz aylarında veya nemsiz ortam bulamadığımız durumlarda paniğe kapılmayın, çünkü buzdolabında da saklanabilmekte. Buzdolabının kapak bölmesinde ve içerideki nemden etkilenmemesi için, fırın kağıdı gibi nem tutmayan bir malzemeye sarmamız en iyi sonucu verecektir. Kapak bölmesinde saklanmasının sebebi ise buzdolabının kapak bölümü nispeten daha az soğuk olduğu için. Cevizli pestil veya dut pestili gibi çeşitlerine bakmaksızın anlatmış olduğumuz koşullar geçerlidir. Derin dondurucuya hemen her ürünü koyabildiğimiz gibi pestilleri de koyabiliriz. Ancak derin dondurucu ve buzdolabına koymadan önce pestiller porsiyonlara ayrılmalıdır. Porsiyonların tek seferde tüketilebilecek ve fazlası kalmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Derin dondurucudan çıkardıktan sonra eriyen buzlar nedeniyle nemlenecektir. Daha sonrasında tekrar dondurucuya veya buzdolabına koyulmaz, çünkü içeriğinde fazla miktarda bulunan nemden dolayı bozulma olasılığı çok fazladır. 

Alırken Nelere Dikkat Etmeli ?

Bir ürün satın alırken dikkat edilecek bazı noktalar vardır. Bir kalem bile satın alırken kırık çatlak varsa almayız değil mi? Pestil satın alırken dikkat edilecek birkaç husus bulunmaktadır. İlk olarak bir ürün alırken göze hitap etmelidir. Pestili de satın alırken bütün halinde olması, üzerinde yabancı madde olmamalı ve temiz olmalıdır. Üst üste istiflenmiş ürünlerin arasına bakılmalı, nemli, küflü olup olmadığına bakılmalıdır. Bazen üretici hatasından kaynaklı bazen de satıcıdan kaynaklı problemler ortaya çıkabilir. İstiflenmiş ürünlerin arasında nem kalabilir ve bu da zamanla küflenmeye yol açar. Meyveden de yapılan pestiller olduğunu biliyoruz ve meyve pestilleri alırken birkaç ek noktaya da bakmak gerekiyor. Az önce bahsedilenlere ek olarak yeterince kuru olup olmadığına dikkat edip hala yaş olanların tam kurutulmadığını ve içerisindeki nemden dolayı ve meyvelerden dolayı hızlı bozulabileceğini unutmamalıyız. İçeriğindeki meyve özlerinin parlak ve canlı olmasına özen gösterilmeli. Örnek olarak dut pestili alırken dut tanelerinin canlılığına, parlaklığına dikkat edilmelidir. Son olarak da alacağımız ürün ilaçlı ise tercihimizi ilaçsız olanlara çevirebiliriz. Sizlere her zaman taze ve kaliteli ürünler sunduğumuz sitemizden  güvenle alışveriş yapabilisiniz. Cihanbey Şarküteri olarak yıllardır ürettiğimiz ve sizlerin kullanımına sunduğumuz ürünlerin arkasındayız.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR