Sirke Çeşitleri
Uzun yıllar önce yapılmaya başlanan ve günümüzde hala aktif bir şekilde kullanılmaya devam eden sirkenin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Doğada sirke solucanı adında bir canlı bulunmakta ve bu canlı sadece sirkede üremektedir. Milattan öncesine dayanan bir yapıda bu canlıya rastlanmıştır. Sirkenin tarihi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Eski devlelerin bulunan eserlerinden anlaşılanlara göre sirke yapımında aktif oldukları bilinmektedir. Bir fermantasyon ürünü olan sirke, birçok farklı maddeden yapılmakta ve bunlardan elma sirkesi en bilinenleri arasında yer alır. Farklı maddelerden yapılabildiği gibi farklı üretim yöntemleri de bulunmaktadır. Günümüzde daha çok yemek, turşu ve salatada kullanılsa da 1900'lü yıllarda ilaç olarak kullanıldığını da unutmamak gerekir. Sirkenin kalitesi üretim aşamasına bağlı olmakla birlikte, daha çok etkileyen nokta üretimde kullanılacak olan hammaddenin kalitesinden gelir. Kullanılan hammadde yetiştiği coğrafi özelliklere göre tadı, içeriği biraz da olsa değişmekte ve bundan dolayı sirke içeriğine doğrudan etki edebilmektedir. Salça, salamura, mayonez ve hardal gibi birçok gıdanın üretiminde kullanıldığı gibi temizlik malzemelerinde de kullanılmaktadır. Birçok insan kokusunu sevmese de günümüzde gıdaların içerisinde, temizlik malzemelerinde kullanılmaktadır ve sağlığımıza faydalı yönleri bulunmaktadır. Sirke çeşitleri geniş kullanım alanları ile hayatımızda yer edinmiş durumdadır. Mutfağımızda, birkaç karışım ile içecek halinde veya temizlik ürünleri olarak kullanımda gibi geniş yelpazesi ile günümüzde aktif olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Sirkeler Nasıl Üretilir?
Birçok üründen sirke yapılabilmektedir, ancak çok uzatmamak için örnek olarak elma sirkesi yapımından kısaca bahsedelim. Elma çeşitleri içerisinde sirke için önerilmekte olan kırmızı elmadır. Elmalar hazırlandıktan sonra güzelce yıkanır ve doğranı. Kabuklarını asla soymayın çünkü kabukları fermantasyon oluşumunda oldukça önemlidir. Doğranmış olan elmalar bir kavanoza alınır ve üzerine su, tuz ve maya eklenir. Maya için nohut, şeker ve bulgurdan oluşan karışım yapabilirsiniz. Sirke oluşumu kırk günlük bir süreçtir. Malzemeler eklendikten sonra hava alması için bir tül örtülür ve kapağı kapatılır. İlk yirmi gün boyunca hergün açılarak karıştırılır, kalan yirmi günde ise hiç açılmadan bekletilir. Bu kırk günlük süre sonunda elmalar dibe inmiş ve sirke hazırlanmış olur. Kavanoz üzerinde kalan jel kısım ise sonraki sirke yapımlarında maya olarak kullanılabilmektedir. Sirke çeşitleri içerisinde elma, daha yaygın kullanımı olduğundan dolayı diğer sirkeleri sık sık görmememiz olağan olmakta.
Sirkeler Nasıl Muhafaza Edilir?
Sirke sürekli fermantasyon sürecini devam ettiren bir üründür. Doğal olarak elde edilmiş, içerisine katkı maddeleri eklenmemiş bir sirke +15oC ve üzerinde fermantasyonu sürekli devam eder. Örnek verecek olursa bir organik elma sirkesi içerisinde katkı maddesi barındırmayacağından belirtilen sıcaklık değerinde muhafaza edildiğinde sürekli fermantasyona devam edecektir. Bu sıcaklıklarda beklettiğinizde ve sirkeniz doğal ise, içerisinde ağımsı bir tabaka oluşabilmektedir. Bu ağımsı tabakadan endişelenmenize gerek yoktur. Bu tabakayı süzüp kullanabilirsiniz. 5-10oC aralığında bu bakteriler etkinliğini kaybeder. Buzdolabında veya bu sıcaklık koşulunu sağlayan bir yerde muhafaza ettiğinizde ağımsı tabaka oluşmayacaktır. Muhafaza ederken bir diğer husus ise neyin içinde saklayacağımız. İçeriğinde bulunan ve üretimi fazla olan asitten dolayı metal içerikli saklama gereçlerini önermemekteyiz. Muhafaza edilecek olan kabın kapağını iyi kapatmayı unutmayın. Hava ile temas ne kadar az olursa kullanım ömrü de uzamaktadır. Tüm bunları yaptık hallettik, bozulduğunu nasıl anlayacağız derseniz sirkeyi kokladığınızda size kendini belli edecektir. Sirke kokusu yerine bir küf kokusu aldığınızda kullanım ömrünü yitirmiş demektir.
Sirkenin Faydası Var Mı?
Genellikle yemek, salata, turşu için kullanılacak ürün gibi görünse de aslında tat ve aromadan başka vücudumuza birçok faydası da bulunmaktadır. Çok eski dönemlerde tıbbi olarak kullanılmaktaydı. Faydaları ise sirke çeşitleri ile farklılaşmaktadır. Her farklı üründen yapılan sirkenin kendine has özelliği bulunması gibi genel özellikleri de bulunmaktadır. Genel kapsamda sirkeler antioksidan ve antiseptik özelliktedir. Antiseptik zararlı mikroorganizmaların çoğalmasının önüne geçer, antioksidan ise daha çok temizleyen, toksin giderici olarak bilinir. Bunlara ek olarak hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlamaktadır. Metabolizmanızı hızlandırarak zayıflama için de kullanılabilen şekilleri bulunmaktadır. Tadından dolayı kullanılmak istenmese de birçok faydalı yönü bulunmakta. Coğrafyamızda elma ve üzüm sirkesi daha çok bilinip kullanılsa da birçok çeşitleri bulunmaktadır. Kısa kısa biraz çeşitlerine göre faydalarından bahsedelim.
Elma sirkesi, günümüzde çok yaygın olarak kullanılmaktadır ve genellikle salatalarda karşımıza çıkar. Faydaları ise solunum yollarına etkiyen hastalıklara karşı iyi geldiği bilinmektedir, özellikle ergenlik çağında gelişmeye başlayan sivilce sorununa karşı oldukça etkilidir. Saçlarda kaşıntı, kepeklenmenin önüne geçer ve sabahlar ılık suya bir miktar ekleyip tüketeceğiniz sirke ile yağ yakımında vücudunuza katkıda bulunabilirsiniz. Son olarak iltihapların kurutulmasında da etkilidir. Gilaburnu sirkesi, Bu isimle pek bilinmese de halk arasında genellikle frenk üzümü olarak bilinir. Genellikle suyu hazırlanarak tüketilmesinin sebebi ise acı, buruk bir tadı olmasından kaynaklanıyor. Böbreklerde olan sorunlara karşı ve taş, kum gibi oluşumların çözülmesinde oldukça etkili olduğu söylenmektedir. Kolestrolü düzenler, cilt sağlığında olumlu etkileri vardır ve sakinleştirici etkisi ile uyku problemine karşı bir çözüm olarak kullanıldığı durumlar bulunmaktadır. Vücuttaki fazla suyun atılmasında böylece ödem giderici etkisi bulunmaktadır. Alıç sirkesi, diğer sirkeler arasında günümüzde popülerleşmeye başlayan ve kullanımı artan bir sirkedir. Alıç meyvesinden elde edilen bu sirke hafızayı güçlendirdiği, tansiyonu düzenlediği, metabolizma hızlandırıcı, grip ve benzeri gibi birçok durumda olumlu etkileri bulunmaktadır.
Sirke ve Diğer Ürünler
Mutfaklarımızda çeşitli ürünlere eklenerek veya sirke şişesinin içerisine kekik gibi baharatlar koyularak birbirinden farklı lezzetlere olanak sunmakta. Mutfağımızda sadece yemek ve salata gibi ürünler ile değil başlı başına bir içecek olarak da tüketilmektedir. Elma sirkesi ile hazırlayacağınız bir karışım ile yağ yakımınıza yardımcı olabileceğiniz gibi, kek ve benzeri ürünlere ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Kahvaltıda kullanılabilecek bir sos hazırlayabilir veya tostlarınızın içine ekleyebileceğiniz bir karışım hazırlayabilirsiniz. Karpuz hem katı olarak hemde içecek olarak yaz aylarının bir vazgeçilmezi olarak tüketilmektedir. Tatlı, hafif ve sulu yapısıyla hemen herkesin sevdiği bir gıdadır. Peki sirke ile uyumlu olacağını söylesek kulağa biraz garip gelecektir değil mi. Karpuzu püre haline getirip içerisine biraz bal, soda ve elma sirkesi eklediğinizde bambaşka bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Cihanbey Şarküteri olarak yıllardır size en kaliteli ürünleri sunmayı kendimize görev edinmiş bulunmaktayız. Sitemizden birbirinden farklı sirke çeşitlerini sipariş edebilir, kaliteli ürünlerin tadını çıkarabilirsiniz.