Turşu Çeşitleri

Çok eski tarihlerden günümüze kadar gelen ve ülkemizde yüzyıllar boyunca kullanılan ve oldukça önemli yeri olan, sevilen bir üründür. İlk yapılış zamanı tam bilinmemekle birlikte milattan öncesine dayandığı söyleniyor. İlkbaşlarda topraktan yapılma kaplarda muhafaza edilen turşu çeşitleri, ticari yaşamın başlaması ve ticaretin artmasıyla birlikte taşıma ve muhafaza için ahşap kaplara geçiliyor. Ancak turşu içerisindeki asidik reaksiyonlardan dolayı ahşapın kullanımından ziyade genel kalıcı olarak toprak kaplar tercih edilmiştir. Günümüzde ise ahşap veya toprak kaplar yerine muhafaza, taşıma için en çok tercih edilen plastik, paslanmaz teneke ve cam kaplardır. Sağlığımız için en uygunu cam kavanozlardır.
Dünyada en eski gıda saklama yöntemi olan turşu, birçok gıdanın uzun süreler boyunca bozulmadan tüketime uygun bir şekilde saklanmasına olanak sunuyor. Denizcilerin uzun deniz seferlerinde en çok ihtiyaç duyulan nokta gıdaların uzun süre dayanabilmesi, muhafaza edilebilmesi sorunuydu. Bu sorunu uzun süre muhafaza edilebilen ve lezzetini kaybetmeyen turşu, ilk başlarda denizcilerin favori gıdası olsa da daha sonralarda her evde kullanıma yayılmış uzun ömürlü bir gıdadır. 
Günümüzde önemli yeri olan ve ülkemizde çok sevilen bir üründür. Hazırlanacağı yörelere göre turşu çeşitleri de değişmektedir ama içerisindeki salamura her yerde hemen hemen aynı içeriğe sahiptir. Genellikle klasikleşmiş olan salamura içeriği su, üzüm sirkesi, iri tuz, limon suyu ve az miktar şeker içermektedir. Bunlara ek olarak sarımsak, nohut, karabiber, limon tuzu, defne yaprağı ve benzeri birçok ekleme yapılabilen ve her birinde farklı lezzetler sunan çeşitleri bulunmaktadır.
Ülkemizde başarılı bir şekilde turşusu yapılmış yüzlerce meyve ve sebze bulunmaktadır. Bu geniş yelpaze arasında genellikle karışık turşu en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır. 

Peki Bu Ekşi Lezzet Nasıl Yapılır?

Turşu kurarken en başta ve titizlikle dikkat edilmesi gereken meyve veya sebzelerin iyice yıkanması, temizlenmesidir. Mesela biberiye turşusu dikkatli temizlenmediği takdirde turşu içerisine karışabilecek bir böcek veya kurt o turşunun kullanılamamasına veya bozulmasına yol açabilmektedir. Önce turşunun salamurası hazırlanmalı, daha sonra turşusu yapılacak olan malzemeler iyice yıkanıp temizlenmeli ve daha sonrasında bunlar birleştirilip fermantasyona bırakılmalıdır. Salamura için sıcak su, sirke, limon suyu, kaya tuzu ve toz şeker bir kapta eriyene kadar karıştırılır. İçerisine ekleyeceğiniz suyu içme suyu, hazır su olarak seçim yapmanızı tavsiye ederiz, aksi halde çeşme suyu veya temiz olmayan sular turşunun fermantasyon aşamasında besin zehirlenmelerine kadar yol açabilecek sorunlara neden olabilmektedir. Soğuduktan sonra turşusu yapılacak temizlenmiş olan ürün muhafaza edilecek kaba alınır içerisine salamura eklenir, kapatılır ve serin kuru bir alanda beklemeye bırakılır. Turşu çeşitleri oldukça geniş bir yelpazeye sahip, kendinizi birden fazla turşu kurarken farkedebilirsiniz. Probiyotik etkili turşular için hazırlarken içerisine sarımsak, peynir suyu, kefir veya eczaneden toz olarak alabileceğiniz probiyotikleri turşunuza karıştırarak probiyotik deposu elde edebilirsiniz. 

Turşunun Sağlığımız için Faydaları

Yemeklerimizin yanında bir meze olarak tüketimini gerçekleştirsek de turşunun sağlığımıza faydalı olduğu birçok noktası bulunmaktadır. İçerisinde yüksek lif bulundurur, sindirim sistemine etki ederek sindirimi hızlandırır ve düzenler, kabızlığa iyi geldiği de bilinmektedir. Yapımında içine konulan sirke ile vücutta yağ depolanmasını azaltarak ve metabolizmanızı hızlandırarak bu sayede zayıflamada yardımcı olur. Genellikle kış aylarında tüketimi artmakta olan turşu çeşitleri, vücut direncinizi yani bağışıklığınızı arttırarak hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlar ve birçok vücuda yardımcı alanı bulunmaktadır.

Biber Turşuları Çok Acı Mıdır?

Biber turşuları tatlı biberlerden acı biberlere kadar yapılabilmektedir. Acı sever biriyim diyorsanız jalapeno biber turşusu yemeklerinizin yanında size lezzetli bir eşlik sağlayabilir. Acı biberlerin sağlığa faydalı noktalarını da ekleyelim: içerisindeki yüksek antioksidan ile vücudunuzu toksik maddelerden arındırır ve hastalıklara karşı daha dirençli bir yapıda olmanızı sağlar, kan dolaşımını hızlandırır, mutluluk hormonunun salgılanmasında artış gösterir, sindirime yardımcı olarak daha hızlı yakılmasını sağlar, burun ve ağızdaki hava boşluklarının açılmasına yardımcı olur ve bunun gibi birçok faydalı noktaları vardır. Acı eşiğiniz daha düşük ise jalapeno yerine acı biber turşusu size daha uygun bir damak tadı olacaktır.

Turşu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Herhangi bir yerden hazır turşu alırken dikkat etmeniz gereken birkaç husus bulunmaktadır. Turşu çeşitleri arasında kendinizi kaybetmeden seçtiğiniz turşunun ilk olarak muhafaza edildiği kabı incelemeliyiz. Kırık, çatlak veya hava geçiren bir noktası olmamalı. Daha sonra içerisinde bulunan malzemenin parçalanmış, hasarlı, yanık vb. durumda olmadığından emin olunmalıdır. İçeriğinde limon kullanılmış ve sirke oranı az ve içerisine koruyucu herhangi bir madde eklenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Bulunduğu kap içerisinde küf, beyaz tabaka ve benzeri oluşumların olduğu ürünlerin alınmaması ve tüketilmemesi gerekir. Cihanbey Şarküteri olarak her zaman önceliğimiz kalitemizden ödün vermemek ve siz değerli müşterilerimizin sofralarına lezzetli ürünler sağlamaktır.

Turşumu Nasıl Saklamalıyım

Hazır olarak alacağınız ve evde yapacağınız turşunun saklama koşullarında faklılık görülmektedir. Evde yaptığınız turşu için, kavanoz içerisinde turşu içeriğinin suyun üzerinde olmamasına dikkat edilmelidir. Güneşten uzakta, karanlık, orta sıcaklıkta ve kuru bir ortamda yaklaşık 4-6 hafta boyunca muhafaza etmelisiniz. Bu süreç içerisinde fermantasyon gelişirken kavanozun üst kısmında beyaz tabaka oluşabilmektedir. Bu tabaka görüldüğü gibi uzaklaştırılmalı, aksi taktirde turşunun bozulmasına kadar yola açabilmektedir. Hazır olarak aldığımız turşular içinse, ambalajı açılmamış ise üzerinde belirtilen son kullanma tarihine kadar serin ve kuru bir ortamda saklanabilir. Ambalajı açılan ürünler için ortam serin ise dışarıda kalabilir, ortam sıcak ise buzdolabında saklanması önerilir. Açıldıktan sonra 1 veya 2 ay içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR