Kaşar Peyniri

Tostların vazgeçilmezi ve kahvaltılarda sevilen bir tat olan taze kaşar, dilimlenebilir yarı sert peynirler grubunda yer alır. Kaşar peynirinin ilk bakışta öne çıkan özellikleri kehribar sarısı görünümü, deliksiz veya çok az delikli yapısı ve kalın olmayan dış kabuğudur. Ülkemizde kaşar peyniri, beyaz peynirden sonra en çok tüketilen ve üretilen bir süt ürünüdür. Hafif sert ve az tuzlu yapısıyla sabah kahvaltısı, tost, pizza ve fırın yemekleri gibi birçok alanda tüketilmek üzere üretilmektedir.
İnek sütünden üretilen kaşarın keçi ve koyun sütünden elde edilen çeşitleri de mevcuttur. Severek yenilen kaşar yüksek kalsiyum ve protein deposudur. 

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar peyniri yapmak için öncelikle sütün yağ ve protein oranları standardize edilir. Standardizasyon işleminin ardından süt yağının sütün üzerinde toplanmasına engel olmak için homojenizasyon işlemi uygulanır. Homojenizasyon aşamasında sıcaklık ve basınç doğru ayarlanmalıdır aksi taktirde yağ zerrecikleri tam parçalanmaz ve süt yağı sütün yüzeyinde toplanır. Homojenizasyondan sonra sütü iki kısıma ayıran, pastörizasyon derecesindeki sütün yüksek devirli santrifüjden geçirilmek olarak adlandırılan baktofügasyon işlemi uygulanır. Tüm bunları gerçekleştirdikten sonra diğer aşamalara geçmeden önce olgunlaşma, tat, aromanın oluşumunu sağlayan starter kültürlerin kolay gelişebilmeleri için gerekli olan asıl işlem, pastörizasyon uygulanır. 
Pastörizasyon tamamlandıktan sonra süt mayalama sıcaklığı olan 32-34 derecede soğutulur. Mayalama sıcaklığına geldikten sonra süte %0.01 kalsiyum klorür ve %0.5 starter kültür eklenir. Süt içeriğine eklenen maddeler ile ön olgunlaşma sağlanması için 30-35 dakika kendi haline bırakılır.  Mayalama işlemi tamamlandıktan sonra 45 dakika kadar pıhtı kesim olgunluğuna ulaşması beklenir. 
Kaşar peyniri üretim aşamasındaki bir sonraki işlem peynir altı suyunun ayrılması işlemidir. Dinlendirmiş olduğumuz pıhtının üzerine cendere bezi serilerek üste çıkan peynir suyunun bir bölümü çekilir veya özel filtre ile dış ortama boşaltılır. Peynir suyu ayrıştıktan sonra kalan kısım teleme olarak adlandırılır, yeterli miktarda suyu ayrışıp sertleşen teleme presleme ünitesine alınır veya tekne içerisinde özel pres ile preslenir. Pres işlemi gerçekleştikten sonra peynir pıhtısı bloklar halinde kesilir ve fermente edilir. Fermantasyon işlemi de gerçekleştikten sonra taze kaşar aşamasına yavaş yavaş geçilir. Teleme 3-5 mm kalınlıkta dilimler halinde kesilerek içerisinde %5-6 tuzlu sıcak salamura bulunan haşlama tankına aktarılır. Haşlama tankında 3-5 dakika arasında tutulur. Haşlanmış olan teleme kütlesi peynir işleme tezgahına aktarılarak, içerisinde hava kalmaması için tekrar tekrar yoğrulur. İçerisine tuz eklenir ve iyice karışana kadar yoğrulmaya devam edilir. İşlem sonunda uygun ölçülerde parçalara ayrılır. Kalıplara konan kaşar, 12-24 saat boyunca dinlendirilerek soğumaya bırakılır. 
Ürün tüketiciye ulaşana kadar, dağıtımda, depolamada vb. yerlerde dış ortamlardan herhangi bir materyalin geçişi olmaması için genellikle vakumlama tekniği ile ambalajlanır.

Kaşarın Diğer Lezzetli Çeşitlerini Keşfedin!

Kaşarın daha sert, delikli veya deliksiz türleri de bulunmaktadır. Yapıldığı süt çeşidine, üretildiği bölgeye ve olgunlaşma sürelerine göre çeşitleri türemiştir. Taze kaşarın bu kaşar çeşitlerinden farkı olgunlaşma süresi beklenmeden satışa sunulmasıdır. Hepsinin birbirinden lezzetli tatları ve kullanım farklılıkları ile yemeklerinizde bambaşka tatlar yaratmaktadırlar. 
Eski kaşar, imalatından itibaren altı ay boyunca soğuk hava depolarında çuval içerisinde tutularak eskitilmektedir. Taze kaşardan farkı ise bu olgunlaşma süresidir. Aroması belirgin özellikte keskin ve serttir.  3 yıla kadar olgunlaşması gereken şartlar sağlandığında korunabilmektedir. 
Kars kaşarı, İsviçre gravyer peyniri olarak da blinen büyük daire şekilde üretilmiş kahvaltılıklar ile mükemmel bir uyuma sahip olan peynir türüdür. İnek, koyun, keçi sütlerinin karışımından elde edildiği için daha sert bir aromaya sahiptir. En az 3 ay süren bir olgunlaşma dönemine sahiptir.
Diğer bir çeşit olan cevizli kaşar, genellikle yaylada otlatılan manda ve inek sütünden imal edilir. İçeriğinde bulunan  dövülmüş ceviz parçaları  Omega 3 yönünden zenginleştirilmiş besin  değeri yüksek bir peynirdir.

Saklama Koşulları

Kaşar, dış ortamla teması en aza indirmek için dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır. Genellikle vakumlu poşetlerde satışa sunulan peynirler daha uzun ömürlü  bir şekilde buzdolabında saklanabilir. Rutubetten uzak ortamlarda ve streç film gibi içerisindeki nemi arttıracak hareketlerden kaçınılmalıdır. Taze kaşar peyniri için uzun saklama süreleri önerilmemektedir. 

Taze Peynirler Nereden Alınır?

Süpermarket ve şarküterilerde bulabileceğiniz kaşar peyniri çeşitlerini online olarak da internetten istediğiniz gramajda sipariş edebilirsiniz. Balıkesir'de bulunan Cihanbey Şarküteri'nin online sitesi olan Delikli Peynir'den güvenle siparişlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Balıkesir'in yöresel peynirlerini de bulabileceğiniz sitemizde siz değerli müşterilerimiz için ürünlerimiz günlük olarak temin etmekte olup  sizlere sürekli taze ürünler sunmaktayız.  Diğer ürünlerimizi de inceleyebilir, gönül rahatlığı ile doğal ve taze ürünlerin tadını çıkarabilirsiniz.
 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR