Otlu Peynir
Ülkemizin elverişli coğrafi konumu ve iklim çeşitliliği sayesinde tarım ve hayvancılık sektörü oldukça gelişmiştir. Dört mevsimin yaşanması sebebiyle çeşitli otların yetişmesine neden olmuştur. Hayvancılık sektörü de bu sayede besin açısından şanslı bir konumdadır. Kaynakların verimliliğinin fazla olması süt ürünlerinin çeşitliliğine yol açmıştır. Doğal ortamda beslenen hayvanlardan elde edilen süt ürünleri tadına doyulmayacak lezzetiyle vazgeçilmeziniz olur. İklimsel farklılık gösteren bölgelerde yetişen özel bitkilerle oluşturulan ürünler oldukça fazladır. Van'a özgü yetişen bitkilerle üretilen otlu peynir yöresel tad haline gelmiş kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olmuştur. Van otlu peynir içinde bulunan çeşitli besin değeri yüksek ürünlerle zenginleştirilmiştir.
Otlu Peynir Üretimi
Meralarda beslenen koyunlardan elde edilen sütler çeşitli aşamalardan geçerek peynir kıvamına getirilir. Daha sonra tuzlanarak toprak küplere doldurulur. Ancak unutulmaması gereken önemli bir ayrıntı vardır. Toprak küplere doldurulan bu ürünlerin üst kısmında boşluk kalmamalıdır ki hava almasın. Toprağa gömülen bu peynirler 3 ile 7 ay içerisinde tüketime hazır hale gelir.
Bu peynirlerin içinde bulunan otlar yöresel olduğu için mevsim geçişlerinde yetişmektedir. Bu sebeple peynirlerin üretimi de dönemsel olmaktadır. Van otlu peynir içerisinde çeşitli otlar bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz; Sirmo, Heliz, Mendo, Siyabo, Kekik, Yabani Nane Söv. Otlu peynirlerin iki çeşidi mevcuttur. Bunlardan biri kuru diğeri ise salamuralıdır. Genellikle kuru olan tercih edilmektedir.
Eşsiz Lezzetiyle Şifa Kaynağı Otlu Peynir
Koyun sütüyle elde edilen peynirler insan vücudu için oldukça faydalıdır. Şöyle ki süt ürünlerinin içinde bulunan vitamin ve mineraller sindirim sistemini hızlandırır. Ayrıca diş minesine yararlı olup çürük oluşumunu engellemektedir. Bu sayede tüketicilerin diş şikayetleri seyrekleşmektedir. Peynir de bulunan A, C, D, E ve K vitaminleri insan vücudu için oldukça gereklidir. Tüketimi halinde vitaminlerin karşılanması sağlığınız açısından önemlidir.
İnsan vücudunun doğumundan itibaren tüm evrelerinde süt ve süt ürünleri tüketmek kemik gelişimi ve ileri ki yaşlarda oluşabilecek kemik erimesine karşı önleyici etkileri bulunmaktadır. Güçlü bir kemik yapısı sayesinde herhangi bir sakatlık yaşanması halinde ya da daha farklı bir rahatsızlığın karşısında vücut direncinin sağlam olmasına yardımcı olur.
Van otlu peynirin içinde kullanılan sirmo yani sirik otu peynire asıl tadını veren otlardan biridir. Protein deposu süt ürünleriyle harmanlanan bu peynire Güneydoğu ve Doğu tarafında yetişen yabani otlar eklenince tadı damaklarda bırakmakla kalmaz insan vücuduna olan faydaları da gittikçe artmaktadır. Genellikle peynir otu olarak kullanılan sirik otu kalp rahatsızlığı olan kişilere şiddetle önerilir. Ayrıca kilo alamamaktan yakınan birçok kişi tarafından da iştah açıcı özelliği olduğu için tercih edilmektedir. Bağırsak problemi yaşayan kişilerde hazmı kolaylaştırarak olası rahatsızlıkları önleyici özelliği olduğu da tespit edilmiştir.
Siyabo otu ise peynir oluşumunda kullanılan diğer bir ottur. Çok yararlı olduğu söylenen bu ot soğuk bölgelerde karlı havalarda yetişmektedir. Pişirme şartı olmadan çiğ olarak da tüketilebilen bu ürün şeker hastalığı, mide rahatsızlıkları ve romatizma gibi birçok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır.
Sebze ya da otlu yemek sevmeyen veya tüketmeyi tercih etmeyen kişilerin bu yiyeceklerden alabileceği besin değerini van otlu peynirden sağlayabilir. Şöyle ki hem vücudunuz protein ihtiyacını karşılarken hem de mevcut rahatsızlıklarınıza ya da olası hastalıkları engelleyerek birçok sebzeden alabileceğiniz vitaminleri size sunmuş olur. Coğrafi konumundan dolayı tatma fırsatı olmayan birçok kişi sipariş vererek tadına vardıktan sonra düzenli olarak sipariş vermeye başlamıştır. Sadece yiyecek kültürüyle bile tanınan Van, gidip görülmeye çeşitli yemeklerini özellikle kahvaltısını tatmaya değecek bir yerdir.